Slovák má hlboko do vrecka. Nemá ani polovicu čo bežný Európan

06.11.2014 Bratislava

Bratislava 6. novembra (TASR) - Priemerný Slovák disponuje o 43 % menším disponibilným príjmom ako priemerný Európan. Z výsledkov štúdie GfK Purchasing Power vyplynulo, že Slovensko sa radí na 23. priečku v rámci všetkých 42 krajín a udržalo si tak svoju pozíciu z roku 2013.

Celoštátna priemerná úroveň kúpnej sily – to znamená čistý disponibilný príjem na jedného obyvateľa, predstavuje 7537 eur. V celkovom súčte to predstavuje 40,8 miliardy eur, ktoré majú spolu k dispozícii všetci obyvatelia Slovenska.

Podľa štúdie GfK o kúpnej sile majú európski spotrebitelia spolu na rok 2014 k dispozícii zhruba 8,83 bilióna eur, či na utrácanie alebo sporenie. To korešponduje s kúpnou silou na jedného spotrebiteľa na úrovni 13.112 eur priemernou hodnotou všetkých 42 krajín, ktoré sa zúčastnili štúdie. Disponibilné príjmy obyvateľov týchto 42 krajín sa však výrazne líšia. Lichtenštajnsko zostáva aj naďalej na najvyššom mieste z hľadiska kúpnej sily na jedného obyvateľa. Na druhom mieste je Švajčiarsko nasledované Nórskom.

Tento rok obsadilo Slovensko 23. miesto z hľadiska kúpnej sily a predbehlo tak opäť svojich susedov – okrem Rakúska - Českú republiku, Poľsko, Maďarsko a Ukrajinu, ktorá skončila takmer na konci rebríčka.

Pohľad na slovenské kraje odhaľuje, že hlavné mesto je zďaleka tým najbohatším regiónom s kúpnou silou na jedného obyvateľa vyššou o vyše 40 % v porovnaní s celoštátnym priemerom. Na druhej strane Prešovský kraj s najnižšou kúpnou silou zaostáva za celoštátnym priemerom o takmer 16 %.

Aj na úrovni jednotlivých okresov má Bratislava výrazný náskok pred ostatnými časťami Slovenska. Prvé priečky rebríčka podľa indexu kúpnej sily na jedného obyvateľa obsadili všetky bratislavské obvody nasledované okresmi v blízkosti hlavného mesta napríklad Pezinok, Malacky a Senec. Nad celoslovenský priemer podľa indexu kúpnej sily sa dostali ešte mestá Banská Bystrica, Žilina, Trenčín, Nitra a Trnava.

Na konci rebríčka sa nachádza okres Kežmarok, kde index kúpnej sily predstavuje menej ako 80 % celoštátneho priemeru.

TASR informovala Katarína Lepiešová z GfK.
 

Vyberte región